Je hebt een doos Warhammer 40k marines, een Dungeons and Dragons figuur of een berg helden uit een bordspel en wilt ze graag zelf je miniaturen schilderen. Hoe ga je te werk? Ik schets hier mijn eigen werkwijze voor de meeste figuren.

Miniaturen schilderen, hoe?

Voorbereiding

Voordat we de miniaturen schilderen moeten we ze klaarmaken:

  1. Haal de mold lines en stukjes plastic waarmee de onderdelen vast zaten aan het raamwerk netjes weg met een vijl of mes.
  2. Was de figuren in een sopje. Dit zorgt ervoor dat eventueel vet en residu uit de mal wordt weggehaald, zodat de verf beter hecht.
  3. Geef de figuren een goede undercoat met een primer. Een spuitbus met zwarte, grijze of witte undercoat wordt door verschillende fabrikanten van miniaturen gemaakt. Deze laag zorgt ervoor dat de verf goed hecht en dat je begint met een egale onderlaag.

De basis

Van belang is de volgorde waarin je schildert. Begin met het grove werk waar je voor moet drybrushen, en werk toe naar de kleine details. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk de fijne lijntjes verpest waar je zo hard je best op gedaan hebt. Verderop lees je meer over drybrushen.

Daarnaast is het verstandig om te beginnen met de diepe delen van je miniatuur. Als je per ongeluk een hoger, nog onbeschilderd stuk raakt is het niet zo erg. Andersom zou dit vervelender zijn.

Gebruik dunne lagen, vaak zul je 2 of 3 lagen moeten aanbrengen voor de verf dekkend is. Dit hoort erbij, een dikke laag dekt vaak ook niet, maar wordt wel korrelig of oneven waardoor je miniatuur er niet netjes uit zal zien. Heb geduld!

Highlights en shading.

Om wat contrast aan te brengen blokken we alles niet simpelweg met een kleur in, maar houden we rekening met waar het licht en de schaduw vallen. Meng een donkerdere kleur bij je basiskleur, en schilder de diepere delen hiermee. Meng een lichtere kleur zoals een off-white bij de basiskleur, en ga langs de hoger gelegen delen waar het licht het miniatuur raakt.

Drybrushing

Drybrushing is een uitstekende manier om snel detail op je miniaturen te schilderen.

  1. Zorg eerst dat de basislaag netjes en dekkend geschilderd is.
  2. Pak vervolgens een iets grover penseel dat niet netjes hoeft te blijven.
  3. Meng een iets lichtere kleur, en neem wat op je penseel. Veeg nu je penseel af aan wat papier, zodat er nog maar een klein beetje verf op je penseel zit.
  4. Beweeg nu met grovere bewegingen over het gedeelte dat je gedrybrushed wilt hebben heen. De verf zal blijven zitten op de hogere delen. De diepe delen zullen hun basiskleur houden.

Deze techniek werkt fantastisch voor onderdelen met veel textuur, zoals vacht, maliƫnkolder of haar.

Neem vooral een kijkje in mijn Showcase voor voorbeelden, of neemt contact op bij vragen!