Of het nu om Dungeons and Dragons characters gaat, of een speciale unit voor Age of Sigmar, 40k of een andere wargame, 3D printen geeft eindeloos veel mogelijkheden.

Websites als heroforge.com of myminifactory.com zijn populair, maar verzending uit het buitenland is prijzig. Ik bied de mogelijkheid om de 3d files zelf te printen, en uiteraard te schilderen.

Ik werk met een hoogwaardige resin printer en een resin die licht buigbaar is. Figuren zullen dan niet uit elkaar spatten als ze een keertje op de grond of tafel vallen. Perfect voor tabletop wargaming and roleplay sessies.

Ik print alleen miniaturen en kleine objecten. Resinprinters lenen zich niet voor terreinstukken of grote figuren als draken.

Miniaturen 3d printen, hier een 3d print van Lizardmen met supports

Prijzen:

De prijs voor miniaturen 3d printen is van de volgende dingen afhankelijk: Het figuur, hoeveel werk er nodig is voor supports en hoeveel resin en printtijd iets kost.
Omdat het bij resinprints qua tijd niet uitmaakt of je 1 of 10 figuren tegelijk print wordt de prijs lager bij meer figuren.

Een globale schatting is 15 euro voor een 28mm of 32mm infanterie figuur.
Heb je figuren die “presupported” zijn, dan scheelt dat mij veel werk en kan de prijs wel eens meevallen.

Werkwijze voor 3D printen:

Voor miniaturen 3d printen ga ik als volgt te werk:
Vooraf bouw ik in een 3D programma supports voor het figuur. Deze zorgen voor ondersteuning tijdens het printen.
Ook om overhangende delen te kunnen printen is ondersteuning nodig, anders worden ze in het luchtledige geprint.
De printer gebruikt vloeibare kunsthars in een vat met doorzichtige bodem. Onder het vat zit een scherm dat UV licht projecteert op de plekken die verhard moeten worden.
Dit gaat laagje voor laagje, met een laagdikte van 0,02 tot 0,05mm.

Het printen duurt op deze manier, afhankelijk van de hoogte en laagdikte een uur of 3 tot 11. Het maakt hierbij dus niet uit of je 1 of 10 miniaturen tegelijk print.

Na het printen is de print nog zacht. Het ideale moment om de supports te verwijderen. Hierna worden de figuren gewassen met alcohol om residu van het figuur te verwijderen. Als laatste volgt een kwartiertje uitharden onder UV licht, en de print is klaar.